tiistai 11. lokakuuta 2011

Leivon, leivon leipäsiä!

Illan kähmeessä iski taas pakottava tarve saada leipoa leipää.
On mukavan leppoista leivottavaa ja kaiken lisäksi parempaa kuin makeat leivonnaiset.
Pyöräytettyä tuli pannuleipää, kauraleipää ja grahamruutuja.
Tässäpä ohjeet, jos joku innostuu kokeilemaan.

Pannuleipä


3dl vettä
1/2 pkt hiivaa
2dl kaurahiutaleita
n. 3/4 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl öljyä
n. 5 ½ dl vehnäjauhoja


Pinnalle:
öljyä voiteluun
10 kirsikkatomaattia
150g juustoraastetta
ripaus yrttisuolaa


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää hiutaleet, jauhot, suola, sokeri, öljy ja sekoita tasaisekti. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja taputtele taikina levyksi.


Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 30min. Voitele levy öljyllä, paina levyn päälle puolitettuja kirsikkatomaatteja. Ripottele pinnalle yrttisuolaa ja juustoraastetta.


Paista 225-asteisessa uunissa 15-20min keskitasolla.



Helppo kauraleipä

2 dl kaurahiutaleita
5 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
1 pss (11 g) kuivahiivaa
3 dl vettä
1 muna

voiteluun:
0,5 dl vettä
1 rkl siirappia

Sekoita puuhaarukalla kaurahiutaleet, jauhot, suola ja kuivahiiva keskenään. Riko joukkoon muna ja lisää vielä 3 dl 42-asteista vettä. Sekoita tasaiseksi. Anna kohota liinan alla 1/2 tuntia. 

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle, muotoile pyöreäksi. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja kohota vielä puolisen tuntia. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Voitele kuuma leipä vesi-siirappiseoksella ja paista vielä viitisen minuuttia. Anna leivän jäähtyä ilman liinaa, niin saat leipään rapean kuoren.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti